Rohanó életmódunk sokszor nem engedi meg, illetve mi nem engedjük meg magunknak, hogy olyan ételek kerüljenek fogyasztásra általunk, amit nem az élelmiszeripar állít össze, és nincs teleszórva mindenféle állagmegőrző vegyszerrel, hogy hosszú ideig a polcokon értékesíthessék azokat. Az úti saláta reggel pillanatok alatt elkészíthető (illetve akár este is, ha nem teszünk rá sót és egyéb fűszereket) és magunkkal vihetjük a munkahelyünkre vagy utazásaink alkalmával.
Tartalom
A hétköznapi úti saláta hozzávalói
- 1 db alma (reszelve, apróra vágva)
- 1 maréknyi igény szerinti sajt (reszelt, vagy kockákra vágott)
- 1 maréknyi földimogyoró
- 1 maréknyi igény szerinti növényi csíra
- 1 teáskanál fekete kömény
Az úti saláta elkészítése
Ennél egyszerűbb nincs. A fenti hozzávalókat egyszerűen össze kell keverni és kész is.
Fogyasztás előtt tehetünk rá fél citrom levét, hidegen sajtolt olajat (dió, mák), sót vagy más fűszereket frissen (koriander, petrezselyemzöld) vagy szárítottan.
A fenti mennyiség 1 adag, de természetesen a mennyiségeken lehet változtatni, hiszen mindenki más-más mennyiséget képes elfogyasztani.
Az úti saláta jótékony hatásai
Ez a saláta recept azért lett így összeállítva, mert tartalmazza mindazon tápanyagokat, amire egy-egy étkezésünk alkalmával szüksége van a szervezetünknek. Nem terheli meg a gyomrunkat, sőt a feketekömény magok elő fogják segíteni az emésztésünket – mégis elfogyasztása után a jóllakottság érzését kelti.
Alma
Egy régi mondás szerint „Napi egy alma, az orvost távol tartja”. Kalóriája igen alacsony, víztartalma magas, íze miatt bármivel jól párosítható. A bélrendszerünk karbantartója.
Sajt
Fehérjetartalma miatt a húst nem fogyasztók egyik kedvence, ugyanakkor tartalmaz szénhidrátot és zsírt is, mely az epénk működéséhez elengedhetetlen. Ha kecske, vagy juh sajttal készítjük, a bennük lévő enzimek további jótékony hatással vannak az emésztésre.
Földimogyoró
Energiában gazdag, tartalmaz mindenféle ásványi anyagot, vitamint, fehérjét és rostot. Olajtartalma szintén az epének kedvez, illetve a bőrünkre van hatással.
Növényi csíra
Búza, zöldborsó, napraforgó, brokkoli, retek és még sorolhatnám, hogy mennyi féléből választhatunk kedvünkre a hazai polcokról. Télen, amikor kevésbé van friss zöldség, kiválóan pótolják azokat a nyomelemeket és ásványi anyagokat, amelyek nyáron rendelkezésre állnak. A csírák közül a retek kiváló méregtelenítő hatású, tisztító. A napraforgómagcsíra magnézium tartalmával az agy, az izmok és a tüdő szöveteit erősíti.
Úti saláta méregtelenítő fűszere – Feketekömény mag
A szent mag. Hosszú listát lehetne ide írni, hogy ez a gyógyító mag mi mindenre jó, de csak kettőt fogok kiemelni ezekből:
- Nagyon erős a baktérium és vírusölő hatása.
- Emésztési folyamatokat kiválóan elősegíti.